Psoriazisul NU este contagios. „Fii inteligent! Renunta la prejudecati! „

O noua campanie de informare si educare medicala a populatiei, intitulata generic „Fii inteligent! Renunta la prejudecati!” a debutat astazi cu ocazia Zilei Mondiale a Psoriazisului

Am avut onoarea de a fi prezenta la conferinta de presa organizata de Societatea Romana de Dermatologie  (SRD), in parteneriat cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune (APAA). In cadrul conferintei au vorbit:  Prof. Dr. Călin Giurcăneanu– presedintele Societatii Române de Dermatologie, Dr. Alin Nicolescu – Secretar General al SRD şi  Rozalina Lăpădatu, presedinte APAA, (care este si pacient).

Am zis „onoarea” pentru ca doar asa pot sa duc mesajul mai departe, mesaj conform caruia, psoriazisul NU este contagios. Nu poate fi luat prin simpla atingere sau prin respirarea aceluiasi aer pe care il respira o persoana bolnava.

Ce este psoriazisul?

Este o dereglare la nivelul pielii, care se manifesta printr-o rata rapida de producere a celulelor pielii. Practic, celulele epidermei sunt inlocuite si eliminate mult mai repede (aproximativ o saptamana) decat ar fi normal (o luna). Aceasta accelerare are drept consecinta aparitia unor placi tegumentoase .

Conform declaratiei Profesorului Dr. Călin Giurcăneanu, psoriazisul afecteaza cam 2-3 % din populatia lumii, adica aproximativ 100 de milioane de oameni.  In general, boala debuteaza la adolescenti, la varsta de 20 de ani, iar la adulti, la varsta de 50 de ani.  Aceasta boala de piele poate fi usor de diagnosticat dar greu de tratat.

Psoriazisul nu afecteaza doar pielea, el afecteaza si stima de sine a pacientilor. Rozalina Lăpădatu, presedinte APAA,  a povestit pe scurt cateva experiente ale unor pacienti: Multi pacienti ne cauta sa ne spuna ca sunt respinsi in saloane de coafura/frizarie sau la piscine din cauza leziunilor de psoriazis. Nu este normal sa se intample astfel, oamenii trebuie sa stie ca PSORIAZISUL NU ESTE CONTAGIOS . ” 

Campania demarata astazi cu ocazia conferintei va dura 30 de zile, iar la nivel national se va desfasura in 10 centre mari de dermatologie printre care Timisoara, Brasov, Oradea, Iasi, Constanta, Targul Mures, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu si Bucuresti. Aceasta se va derula in gradinite, scoli, sali de sport, saloane de infrumusetare si bazine de inot, si se doreste informarea a peste 1.000.000 de romani cu privire la cauzele si efectele psoriazisului.

Pacient

Sansa

Onoare

Respect

Iubire

Atingere

Zambet

Implicare

Speranta

Reclame

Un gând despre “Psoriazisul NU este contagios. „Fii inteligent! Renunta la prejudecati! „

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s