O metaforă pentru o relație de lungă durată

Toate relațiile de lungă durată ajung la un moment dat într-un impas. Cum este depășit impasul dintr-o relație ține doar de oamenii din ea, de dorințele lor și de ce fac în acest sens. Pentru că nu sunt în măsură să dau cuiva sfaturi, m-am gândit că ar fi mai potrivită o metaforă care să sugereze cum ar trebui să vezi relația în care ești.

Gândește-te că ai la mână un ceas. E vechi, dar încă funcționează. Îl adori pentru că l-ai primit de la o persoană specială și pentru că ori de câte ori îl privești, în minte îți vin numeroase amintiri frumoase. Ești mulțumit de ceasul tău până în clipa în care observi că i s-a învechit cureaua, moment în care începi să nu mai fii chiar atât de mulțumit. Mergi la un magazin de ceasuri, iar acolo vânzătorul îți oferă două posibilități: poți să alegi un ceas nou, cu condiția ca pe cel vechi să îl arunci sau poți să îți alegi o curea nouă pentru ceasul pe care îl ai deja. Ce alegi? Ești pregatit/ă să renunți la ceasul tău știind că s-ar putea să nu îl mai recuperezi niciodată sau gândindu-te că poate noul ceas nu va funcționa la fel de bine?

Nu e rău să faci parte din niciuna dintre cele două categorii. Este mai rău să nu știi ce vrei și să nu faci ce e necesar pentru a fi fericit.

Dacă ești din categoria celor care „vor un ceas nou”, foarte bine, mult curaj, multă răbdare, nu face comparații, deschide-ți mintea pentru a cunoaște pe altcineva și o să vezi că va fi bine din nou, așa cum a mai fost o dată.

Dacă ești din categoria celor care „vor să păstreze ceasul”, foarte bine, fă schimbări de efect. Începe prin a schimba la tine lucrurile care știi că îi fac rău celuilalt și care îl fac să se îndepărteze, comunică foarte mult cu el, nu îți fie teamă să îi vorbești despre nemulțumirile pe care le ai și încercați împreună să vă îmbunătățiți relația.

Tu ce altă metaforă ai folosi pentru a descrie o relație de lungă durată?

(sursa foto ceasuri: irenevanguin.com)

Reclame

11 gânduri despre “O metaforă pentru o relație de lungă durată

 1. Eu am ales ceasul nou deja, care merge mult mai bine si chiar daca se va invechi, materialul este bun si nu se va uza. Eu nu cred ca daca deja ai gandit varianta cu ceasul nou, mai poti inlocui doar cureaua. Daca ceasul este bun si te face fericit, atunci nu te gandesti deloc sa-l schimbi.:-P

   • La modul serios, comparatia ta este fortata si-ti voi explica de ce. Relatia dintre 2 oameni este dinamica in ambele sensuri. Nu conteaza doar ce vrei tu, conteaza si ce vrea celalalt. Ceasul e ascultator: daca-l arunci, aruncat ramane, daca-i schimbi cureaua, va ramane la mana ta.

    Iar ca sa raman la comparatia ta: exista persoane care isi cumpara ceas nou, il folosesc, dar nu-l arunca pe cel vechi. Se intorc la batranul lor ceas, zicand ca tot el e mai bun. Si la modul sincer: nu cunosti amici care sa se fi intors la o relatie anterioara si care sa spuna ca acea perioada cat au fost despartiti le-a fost utila pt a realiza cat de mult se potrivesc?

   • Mă intristeaza tare rigiditatea asta a ta. Fiecare este liber sa interpreteze metafora mea cum doreste. De aia i-am dat drumul pe net! Interesanta abordarea ta, dar putin prea rigida pentru gusturile mele. 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s