Cum prelungim viata bateriei laptopului

La inceput, bateria laptopului tine cateva ore. Apoi, incet, incet,  incepi sa observi ca nu mai ai energie nici macar pentru 10 minute. Din fericire, poti schimba ceva! Orice baterie are o durata de viata, stim asta cu totii, dar multi habar nu au ca tocmai ei sunt cei care isi “omoara cu zile” bateriile. Este foarte usor sa prelungesti viata bateriei laptopului tau, daca stii ce ii face rau, dar si cateva trucuri pentru a salva din energia data de baterie.

DUSMANII BATERIEI LAPTOPULUI:

1. Temperatura ridicata

Da, temperatura este cel mai mare dusman al bateriei de laptop. Cu cat sunt mai multe grade, cu atat impactul e mai mare. Ideal, bateria ar trebui mentinuta la temperatura camerei. Insa, multi dintre noi obisnuim sa tinem laptop-ul pe genunchi, sau chiar in pat, acoperindu-i fantele de evacuare a aerului cald. Ne dam seama ca acest lucru e gresit de abia dupa ce incepe sa se incinga. Cu timpul insa, bateria va tine din ce in ce mai putin. Rezolvarea e simpla: trebuie sa folosim un stand de laptopt, care este de preferat sa aiba si un ventilator incorporat. Va poate scuti de o gramada de probleme.

2. Durata prea mare de incarcare a bateriei

Un alt lucru gresit, pe care multi il fac, este acela ca isi baga laptopul la incarcat si uita sa il mai scoata. Un grad de incarcare de 100% va dauna in timp bateriei. Ideal, o baterie Li-Ion ar trebui sa stea cam intre 40-60%, dar daca nu e mereu posibil, incercati sa o descarcati pana la aceasta valoare macar o data pe saptamana. Unele laptopuri au optiunea de a nu mai incarca bateria peste 70%. Daca firmware-ul laptopului vostru permite asta, atunci puteti activa optiunea respectiva, pentru a proteja bateria.

Iar daca il folositi cu bateria scoasa, atunci cel mai bine e sa o depozitati intr-un loc uscat, racoros si ferit de razele soarelui. Iar bateria ar trebui sa fie incarcata la aproximativ 40%. Aceasta e valoarea optima pentru cea mai lunga durata de viata. In niciun caz insa, nu folositi un alt alimentator decat cel care respecta valorile indicate de producatorul laptop-ului.
.
3. Ignorarea setarilor ajutatoare
.
Exista anumite setari ale sistemului de operare care pot ajuta, dar care, din pacate, sunt ignorate de multi dintre noi. Pe langa cateva trucuri care te ajuta sa-ti tina mai mult bateria fix atunci cand ai mai mare nevoie, optiunile pentru alimentare reprezinta un punct bun de plecare. Mergeti la Control Panel – hardware and Sound – Power Options si setati planul care vi se pare cel mai potrivit. Power Saver, daca aveti nevoie ca bateria sa se descarce mai putin, sau Balanced (care este si modul recomandat de Windows), pentru o folosire echilibrata. In ceea ce priveste setarile avansate, va puteti juca cat de mult doriti.
.

TRUCURI PENTRU CA BATERIA LAPTOPULUI SA DUREZE MAI MULT:

a) Regleaza luminozitatea monitorului

Ecranul LCD al laptopului este principala cauza pentru scaderea duratei de viata a bateriei. Cel mai sigur mod de-a salva viata bateriei este sa reglezi luminozitatea ecranului, folosind butoanele de pe tastatura laptopului. Asigura-te ca ”Planul de alimentare” este setat sa opreasca afisajul rapid atunci cand laptopul este inactiv si nu folosi screen saver-e fanteziste deoarece acestea cresc consumul de energie al placii grafice.

b) Optimizeaza componentele hardware ale laptopului

Laptopul tau are un adaptor Bluetooth pe care nu-l utilizezi? Dar IR? Fiecare dintre aceste dispozitive consuma energie doar daca sunt activate. Daca nu le foloseati, cel mai indicat este sa le dezactivezi. Daca folosesti laptopul in avion, tren sau undeva fara hotspot wireless, dezactiveaza optinea Wi-Fi. Si aceasta consuma din energia bateriei. Evita folosirea unui adaptor PC Card deoarece acesta poate consuma rapid bateria si asigura-te că dispozitivele USB sunt setate sa-i permita sistemului de operare Windows sa le opreasca. Poti găsi aceste optiuni in panoul ”Power Management”.

c) Inchide procesele din fundal si serviciile pe care nu le folosesti

Procesele din fundal fac mai mult decat sa-ti consume din baterie, dar setate incorect, iti pot reduce durata de viata a acesteia. Inchide toate aplicatiile de fundal care nu trebuie rulate atunci cand esti pe baterie si dezactiveaza toate update-urile automate, task-urile programate si, in special, indexarea la cautare. Este timpul sa faci curatenie, asa ca fa disable sau dezinstaleaza tot ce nu folosesti si gasesti in ”System Tray”. Dezinstaleaza-le doar daca ai laptopul in priza – nu are niciun rost sa irosesti din baterie.

Bateriile Li-Ion sunt in prezent alegerea perfecta pentru alimentarea dispozitivelor electronice de tot felul, pentru care o sursa de energie compacta dar foarte puternica este absolut necesara. Acestea contin litiu iar tehnologia care sta la baza lor se imbunatateste de la an la an.
.
Inlaturand dusmanii vietii bateriei si respectand trucurile expuse mai sus, durata de viata a bateriei va fi considerabil prelungita.

4 gânduri despre “Cum prelungim viata bateriei laptopului

  1. Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you
    using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform.

    I would be awesome if you could point me in the direction of
    a good platform.

  2. […] Andreea Adriana m-a nominalizat la #galeatacucarti, un fel de #icebucketchallenge, dar mult mai prietenoasă. Urmăresc de vreo 2 zile evenimentul online și cu foarte multă hărnicie, am notat unele titluri care mi-au părut interesante. […]

Lasă un comentariu