(P) Beneficiile consumului de masline

Ador maslinele! Le mananc „goale” sau doar cu paine. Atat de mult imi plac! Nu mai zic de salate sau pe pizza. Pentru ca m-am hotarat recent sa scriu mai multe pe blog despre lucrurile care imi plac, astazi vreau sa vorbesc despre beneficiile consumului de masline si care sunt maslinele mele favorite. 

Alimentele cu un indicele glicemic mic ajuta la eliberarea treptata a energiei, pe cand alimentele cu indice glicemic mare duc la cresterea nivelului de zahar din sange, oferind corpului energie de scurta durata si astfel apare mai des senzatia de foame si dorinta de a manca. Ce trebuie sa stim despre masline este ca au un indice glicemicmic mic: 15. Acest indice il intalnim si la varza, broccoli, ceapa, praz, ciuperci, si alte astfel de legume. 

vvv
Masline grecesti (sursa foto: greektaste.ro)

Maslinele sunt bogate in fier, vitamina E si cupru. Sunt o excelenta sursa de fibre si ofera o serie importanta de beneficii pentru sanatate. Maslinele contin grasimi monosaturate, care nu sunt nocive, iar consumul de masline reduce semnificativ riscul de ateroscleroza si creste nivelul HDL (colesterol bun).

Prin continutul bogat in grasimi mononesaturate si vitamina E, maslinele au proprietati antiinflamatorii, care vin in ajutorul celor care sunt afectati de osteoartrita, artrita reumatoida sau astm. De asemenea, vitamina E se dizolva in grasimi si este cunoscuta drept un antioxidant de nadejde pentru noi, incetinind imbatranirea si actionand in procesul de eliminare al apei din organism.

In unele situatii este recomandat consumul moderat al maslinelor

Cu toate avantajele pe care le au maslinele,  acestea trebuie consumate cu moderatie, deoarece contin o mare cantitate de sodiu, care poate genera stari de agitatie si chiar stari maniacale cu manifestari agresive. Din auzite, va zic ca nu este recomandat consumul de masline persoanelor cu stari de “atac de panica”, cu “palpitatiii sau “transpiratiii.

Cand alegi maslinele incearca sa optezi mereu pentru cele care au fost procesate traditonal (nu artificial, cu lesie). Indiferent de soi ele vor adauga mereu un plus de valoare si savoare nutritie tale. Eu prefer maslinele Kalamata, un soi de masline grecesti negre, culese doar la maturitate si conservate in apa cu sare. Imi place pentru ca sunt ceva mai aromate decat restul. Care sunt preferatele tale? 🙂

Lasă un comentariu